Y-generáció vs X-generáció: Hol vannak a fiatal vállalkozók?

fiatal vállalkozók, y generáció, x generáció, magyar gazdaság, hol vannak a fiatalok, kivándorlás

Az Y-Genrecáió

A magyar vállalkozások jövője

A rendszerváltáskor sokan álmaik megvalosítása miatt, sokan kényszerből kezdtek vállalkozásba, amelyeknek egy része nagyon sikeres lett egy része pedig túlélésre hajt vagy már meg is szűnt. Alapvetően azért kezd egy ember vállalkozásba, mert van egy ötlete, terve, amivel megváltoztatja a saját életét.

1. Általában az a személy, aki egy feladatra, munkára vállalkozik.
2. Az a természetes vagy jogi személy, aki egy munkálat elvégzésére üzletszerűen vállalkozik.
3. Olyan üzletember, aki egy vállalkozást rendszerint saját tőkéjének az igénybevételével elindít, megszervez, irányít.

önbizalom, belső erő, önbizalom fejlesztés, önfejlesztés, pénz, siker, győzelem,

Az X generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technológia száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a harmadik a sorban. Az X generáció tagjainak jellemzően 1960 és 1979 között születetteket tartják, így életkoruk alapján körülbelül a kései Y generáció, valamint a Z generáció tagjainak szülei.

A munkaerőpiacon pályakezdőként könnyebb volt a helyzete az X generáció tagjainak, inkább felnőtt korukban szembesültek az elutasítással, ellentétben az Y és a Z generációkkal, akiknek ezzel kapcsolatban rosszak a visszajelzéseik, általában visszajelzést sem kapnak.

Marc Prensky az X generáció tagjaira használja a „digitális bevándorló” jelzőt. Ez arra utal, hogy míg a Z generáció tagjai („digitális bennszülöttek”) a 21. század digitális világában nőnek fel, az X generáció tagjai életük során találkoztak vele; lenyűgözte őket, elfogadták és elkezdték használni a digitális világ új vívmányait. A digitális bevándorló így alkalmazkodik a környezetéhez, de félig még a múltban él.

Az Y generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a negyedik a sorban, jellemzően az 1980 és 1999 között születetteket soroljuk ide.

skandináv lottó, lottó számok, skandi számok, skandináv lottó nyerőszámok,

A magyar vállalkozások 54 százalékát az X-generációhoz tarozó, ma 38-53 éves korosztály alapította. Az Y-generációt vállalkozó szelleműnek, kreatívnak gondolták, de a statisztika nem támasztja alá. A valóság inkább az, hogy az Y-generáció tagjainak kisebbsége nagyon is határozott, céltudatos, inteligens, bátor, álmodozó és cselekvő, míg a többség jobb életet akar input nélkül.

Soha nem látott lehetőségek vannak a mai világban, amelyek pont az Y-generációnak kedveznek: Crowfunding oldalak (pl: Kickstarter – Pénz gyűjtés az álmaidhoz), Könyv írás/kereskedés egyetlen számítógéppel, applikáció készítés, tőzsdézés, crypto valuta, airbnb, weboldal készítés, egészen a végtelenségik.

weboldal készítés, magyar weboldal készítés, weblap készítés, webshop készítés

Az Y-generáció a jövőt külföldön látja és nem terveznek Magyarországon maradni, mivel “nincs lehetőség”. Ezzel nem értek egyet, de belátom, hogy nem egyszerű nulláról felépíteni az álmainkat. Hogyan lehetne az Y-generációt rávenni, hogy vállalkozzanak és maradjanak itthon? A magyar gazdaságot jelenleg elbírja még az X-generáció, de kell az utánpótlás, a kreativitást és a friss vér.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet