Szükséges a diploma? Elon Musk szerint…

Diploma

Az internet világában szinte bármilyen információ elérhető bárkinek ráadásul pillanatok alatt. Régen az emberek mentoroktól, tanároktól tudtak tanulni, illetve könyvekből, amik nem voltak annyira elérhetőek, mint ma. Az egyetemre úgy gondolnak az emberek, hogy ott hihetetlen tudás birtokába kerül az ember, de ez sajnos nem így van, legalábbis a legtöbb szakon nem kapja meg az ember azokat a dolgokat, amikre szüksége lenne az életben. Munkahelyi betanuláskor derül ki, hogy körülbelül semmit sem ért az iskolában eltöltött hosszú évek, csak van egy papír róla ott volt az ember az egyetemen. A jövő helyett az elavult dolgokat adják az egyetemen részben azért, hogy ne legyél konkurencia az oktatóknak, illetve, mert ők sincsenek birtokában a mai világnak megfelelő tudásnak. Vagy egy 28 éves phd hallgató okoskodik, aki soha nem dolgozott csak a iskolában volt végig vagy egy 63 éves oktató beszél, akinek a mai világ túlbonyolult.

 

Sikeres emberek diploma nélkül

Nem minden a diploma. Általában életképtelen és céltalan emberekkel találkozik az ember az egyetemen, akik nagyot lesnek a diploma után, hogy nem kapkodnak annyira értük. Azonban azok az emberek, akik azt érzik magunkban, hogy valami nagyra hívatottak, azoknak van okuk elgondolkozni, hogy az egyetem használ avagy árt a jövőjükre nézve. A következő embereknek nincs vagy csak utólag kapták meg a sikereik miatt: Mark Zuckerberg (Facebook, utólag kapta meg, de már doktori címmel együtt), Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft), Thomas Edison (General Electrics régen Edison Electrics), Walt Disney (Disney), Coco Chanel (Chanel). A listából érződik, hogy teljesen mindegy, hogy milyen iparágról van szó találni fogunk világot megváltó diploma nélküli embert. Ez nem jelenti, azt, hogy eszedbe se jusson tovább tanulni, mivel ezek az emberek különlegesek, okosak, kítartóak és szerencsések voltak.

Diploma után

Az államilag finanszírozott hallgatóknak kötelező a végzés után 20 éven belül a képzési idővel megeggyező időt képzettségének megfelelő munkát végezni Magyarországon, kivétel az orvosok, mert nekik több időt kell. Ha nem teljesülnek ezek a feltételek, akkor visszakell fizetni a képzés árát, ami milliós tétel lehet. Az amerikai álom kicsit eltolódik ebben az esetben. Ha otthagynád az egyetemet, akkor meg visszakell fizetni minden megkezdett félév 50%-át.

Ha nem vállakozásban gondolkozik az ember, akkor viszonylag sok munka közül válogathat az ember, csak éppen nem túl változatos munkakör várja. Pincérnek bármikor elmehet bármelyik friss diplomás, de akár hegesztőnek is, ha szerez képesítést. Viccet félre téve nem lesz sokkal könnyebb a diplomával az élet, főleg, ha olyan diplomát szerezett az ember, amit nem igazán szeret az ember. Pl: rendezvény szervező, aki utálja a rendezvéneket nem lesz túl sikeres és boldog ember.

Összegzés

Találj egy célt, amit megakarsz valósítani és tegyél meg érte minden lehetséges dolgot, hogy a lehető legboldogabb életed legyen. Ha utálod az egyetemet, akkor tarts pihenőt, válts szakot vagy hagyd ott, de legyen mindeféleképpen terved. Bárkiből lehet sikeres ember. A fornetti feltalálója egy szakmunkást végzett Palásti József, aki utólag lediplomázott, de csak azután, hogy milliárdos lett. Neked is sikerülhet!!!

 

Ha érdekelnek további lehetőségek, részletesebb leírások, akkor kövesd a blogot, like-old a facebook oldalt.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet