Stressz – 10 módszer a stressz ellen

stressz, stressz ellen, motiváció, boldogság, pozitív, negatív, revolhungary, blog, cikk, egészség, 10 módszer, 10 ellenszer

Stressz vs Motiváció

stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

A Yale vizsgálatai alapján az elhúzódó stressz elváltozásokat eredményezhet az agy önkontrollért felelős területén. Tehát a stressz nem csak negatívan hat az emberre, hanem a teljesítő képességünk stresszhelyzetben éri el a maximumát.

A kaliforniai Berkeley egyetem kutatása felfedezte a mérsékelt stressz egy új előnyét

Stressz hatására az agy új sejteket kezd termelni, aminek köszönhetően javul a memóriánk. Ez a hatás viszont csak rövid ideig tartó stressz esetén figyelhető meg, az elhúzódó stressz már kifejezetten rontja az agy sejttermelő képességeit.

Az elhúzódó stressz továbbá növeli a szívbetegségek, a depresszió és az elhízás veszélyét, ráadásul még a teljesítményünket is csökkenti. Azonban van lehetőség konrtollálni a stresszet, így a magunk hasznára is fordíthatjuk. A leggazdagabb emberek szinte kivétel nélkül eszközként használják a stresszt, hogy minél magasabb fokon tudjanak dolgozni. Warren Buffet közel 90 évesen is aktív és ez köszönhető annak is, hogy folyamatosan új helyzetekbe kerül, amiket megkell oldania.

 

1. Értékeljük, amink van!

Ha minden reggelünket, azzal kezdenénk, hogy hálát adunk azokért a dolgokért, amink van, ezzel pozitív gondolatokkal indítva a napot. Így csökkenthetjük a kortizol szintünket, ami befolyásolja, hogy mennyire vagyunk stresszesek egy adott szituációban vagy egy adott napon.

2. Kerüljük a kérdést: Mi van ha?

Nincs értelem, azon gondolkozni, hogy vajon mi történhetne. A nyugodt emberek tudják, hogy a „mi van ha?” kérdés ismételgetése fontos dolgoktól veszi el az időt. Legyünk határozottak!

3. Maradjunk pozitívak!

A pozitív gondolatok segítenek, hogy elkerüljük az elhúzódó stresszt. Fontos, hogy az embernek legyen valamilyen elfoglaltsága, motivációja, célja. Ha nincs belsőhajtóerő valaminek az eléréséért, akkor szinte biztos, hogy negatív gondolotak fognak előtörni. Negatív gondolatnak számít a “rá ér később is”, mert a lustaságot választja az ember és megint nem jut előrébb. A lényeg, hogy mindig legyen valami, aminek segítségével el tudjuk kerülni a negatív gondolatokat.

stressz, stressz ellen, motiváció, boldogság, pozitív, negatív, revolhungary, blog, cikk, egészség, 10 módszer, 10 ellenszer

4. Kikapcsolódás

Ha ezt elkell magyarázni, akkor talán baj van. Tegyük le a telefont, fogjok meg a családot és csináljunk valami olyat, ami az egészcsaládnak élmény.

5. Koffein csökkentése

A koffein növeli az adrenalin termelésünket, de ez a túlélésért fontos nem a munkahelyi, családi dolgok intézésére. Amikor a koffein hatása alatt állunk, akkor az érzelmeink határozzák meg a viselkedésünket, és a közben keletkező stressz nehezen kontrollálható. Koffeint a következő italok tartalmaznak, amiket rendszeresen fogyasztunk: kávé, energiaital, kóla, tea.

6. Aludjuk ki magunkat!

Ha nem alszunk eleget, annak negatív hatása van a hippokampuszra, az agy emlékeket érintő területére. Dr. Matthew Walker, a University of California kutatója figyelmeztet is minket: ha nem alszunk eleget, akár 40 százalékkal gyengébben láthatunk hozzá új információk megtanulásához. Ha nem alszunk eleget, vagy nem elég jó az alvásunk minősége, akkor az önkontrollunk, a figyelmünk és a memóriánk is egyaránt romlik.

Csak elegendő mennyiségű és minőségű alvással tudjuk kézben tartani a dolgokat.

7. Támogassuk magunkat!

A rossz gondolatainknak a jelentős része csak a saját megérzésünk, és nem a tények.

Amikor azon kapjuk magunkat, hogy kezdene elhatalmasodni rajtunk a rossz érzés, akkor abba kell hagyni, amit éppen csinálunk, és le kell írni a gondolatainkat. Amint egy kicsit lelassítottunk, máris sokkal pontosabban, tisztább fejjel és racionálisabban fogjuk látni, hogy mi is történik velünk pontosan. Amikor azokat a szavakat, használjuk, hogy „soha”, „legrosszabb” „örökké”, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nincs igazunk.

8. Milyen lehetőségeink vannak?

Gondoljuk át, hogy milyen lehetőségeink vannak az adott helyzetben, mérlegeljünk és válasszuk a legkedvezőbbet. Ezzel elég sok negatív gondolattól tudunk megszabadulni. Átgondolt tervek esetén kevesebb esélyt hagyunk a váratlan akadályok felbukkanására, szemben az átgondolatlan tervekkel.

9. Friss levegőt!

 

Fontos a vérünk oxigén ellátására odafigyelni. Levegő nélkül nem tudunk élni ez tény! Ha megállunk néha-néha, akár egy-két nagyobb lélegzet vételre általában megnyugszunk. Az agynak szüksége van a vérre, aminek az oxigén szintje nem alacsony.

10. Nem szégyen segítséget kérni!

Az emberek inkább túlhajszolják magukat, mintsem segítséget kérjenek, hogy kisebb teher legyen rajtuk (kivétel, amikor a munkatársak, mindenért téged ugráltatnak, de ők nem is lesznek olyan stresszesek, mint te). Tudjunk mértéket tartani. Ha otthoni feladatokra gondolunk, nem a nő feladata az egész ház rendben tartása. Osszuk meg a feladatok és gyorsabban végzünk, illetve nem fáradunk el.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet