Stephen Hawking – A mindeség elmélete – Filmajánló

Stephen Hawking

A mindenség elmélete

2018. március 14-én elhunyt Stephen Hawking angol fizikus, akinek az életéről készült A mindeség elmélete című film, amely bemutatja, hogyan vált a világ egyik leghíresebb fizikusává, hogyan változott meg az élete a betegsége után és azt, hogy mennyire teljes életet élt.

stephen hawking, a mindenség elmélete, revolhungary, blog, angol fizikus, stephen hawking élete, stephen hawking film

Ez egy igaz történet és nincsenek túlzások a filmben. A mindenség elmélete volt Stephen Hawking élete, kereste azt az egy elegáns képletet, amivel az egész univerzumot lelehet írni.

A mindenség elmélete:
A kifejezés elsősorban arra utal, hogy egyetlen modellben összefoglaljuk a fizika két legnagyobb alkotását, az általános relativitáselméletet, amely a hatalmas dolgokat, például a világűrt írja le, illetve a kvantumtérelméletet, különösen a Standard modellben leírtakat, amelyek az anyag nagyon kis szerkezeteire vonatkoznak, illetve ezek mellé még társítjuk a nem-gravitációs erőket, a gyenge kölcsönhatást, az erős kölcsönhatást és az elektromágneses kölcsönhatásokat.

A film:

Stephen Hawking egy zseni. Hihetetlenül okos, szellemes és vicces. Tökéletesen alakítja Hawking-ot a Legengás állatok és megfigyelésükből is ismert Eddie Redmayne. A film az egyetemi éveivel kezdődik, amikor is a doktori cím előtt áll Stephen. Egy életvidám embernek ismerhetjük meg, aki találkozik jövendőbeli feleségével és rögtön egymásba szeretnek. Láthatjuk, hogy a szerelem ellenére is könnyedén veszi az egyetemi feladatok (10 megoldhatatlan kérdésből 9-et oldott meg közvetlen az óra előtt).

stephen hawking, a mindenség elmélete, revolhungary, blog, angol fizikus, stephen hawking élete, stephen hawking film

A betegsége (ALS) nagyon gyorsan haladt. Először a lábai akadtak meg, utánna az írás is nehezére esett és nem is értette, hogy mi van vele, de nem vont el ez a figyelmét. Úgy vélte, hogy ha a világegyetem folyamatosan tágul, akkor ha visszafelé forgatjuk az időt az ős robbanásig jutunk. Az elméletéért megkapta a doktori címét, de később megcáfolta saját magát is. A dolgok jó irányban haladtak, azonban Hawking hirtelen elesett és beverte a fejét. Ettől a pillanattól kezdve nagyon nehezen tudott mozogni. A jövendőbeli felesége mindennél jobban szerette és vele akarta tölteni az utolsó két évét (az orvosok ennyit jósoltak, pedig alig múlt el húsz éves). Ennek ellenére még 50 évet élt Hawking és boldog élete volt. Megházasodott, lett három gyereke és minding vicces volt. A gyerekei nem tekintettek rá nyomorékként vagy hasonló. Nem engedte, hogy segítsenek neki és hatalmas akarat ereje volt, azonban eljött egy pont, amikor kellett egy plusz ember, aki segít a feleségnek, mivel mindent ő csinált a ház körül. A segítő férfi valóban segítő volt, de az évek alatt beleszeretett a feleségbe.

stephen hawking, a mindenség elmélete, revolhungary, blog, angol fizikus, stephen hawking élete, stephen hawking film

Sajnos a feleség is beleszerett a férfibe és ettől a ponttól a filmbe és a valóság is fájdalmassá vált. Hawking a betegsége miatt lemondana a gyermekeinek az anyjáról, hogy ő teljes életet élhessen és hihetetlen ellentmondásos, együttérzős érzelmeket váltott ki belőlem. Sehogy sem lett volna jó. Happy end lett a vége mégis. Hawking találkozott egy nővel, aki visszadta az életkedvét és újra az lehetett, aki volt.

stephen hawking, a mindenség elmélete, revolhungary, blog, angol fizikus, stephen hawking élete, stephen hawking film

10/9-es a film
A szereplők kiválóak voltak és a történet is hihetetlen volt. Az egy pontot nem a film miatt nem adom meg, hanem az érelmi ellentmondás a hűség, szeretet, vágy, kötelezettség erősek voltak. Stephen Hawking egy csodálatos ember volt és a hozzáállása miatt lehetett az is, hogy 50 évvel többet élet, mint amit az orvosok jósoltak neki. Csak ajánlani tudom ezt a filmet.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]