Spotlight – Egy nyomozás részletei – Igaz történet az egyházi pedofil botrányról – Filmajánló

Spotlight

Egy nyomozás részletei

A katolikus egyház tagjait gyakran éri az a vád, hogy visszaélnek a helyzetükkel és gyermeket vesznek rá dolgokra, azaz abozűst követnek el. Megtörtént események alapján készítették el a filmet, amely nem csak az egyház sötét titkaira mutat rá, hanem az emberek hogyan dugják a fejüket a homokba, amikor cselekedniük kellene.

spotlight, egy nyomozás részletei, pedofil, pedofil botrány, igaz történet, spotlight globe, katolikus egyház

A Spotlight a Globe nevű bostoni újság különleges osztálya, ahol hónapokig is dolgoznak egy-egy cikkel, mivel komoly témákról írnak és nyomoznak. A film a 2000-es évek elején játszódik, míg a Spotlight a 70-es évektől létezik. Kiderül, hogy a pedofil botrány több évtizede tart mondhatni szervezetten Bostonban és senki nem tett az ügy érdekében. Az egyház mindenkit meggyőzött, hogy nincs szükség a botrányra. Nagyjából olyan volt a helyzet, mint a kommunizmusban, hogy nincsenek sorozat gyilkosok, pedig voltak. Ez volt szerintem az első film, ahol kifejtették, hogy mit csináltak a papok a gyerekkel és hogyan hálózták be a rendszerint rossz környékről származó kis gyerekeket. Boston igen nagy százaléka katolikus vallású és ezért sem lehetett lebuktatni, hogy mi is történik valójában.

A Globe élére egy új ember került, aki nem bostoni. Érdekes is volt a film elején, mivel érződött, hogy megszokásból nem szabad dolgokról beszélni vagy dolgokat csinálni és ezt az álló vizet kavarja meg az új vezető, aki megbizza a Spotlightot az üggyel.

spotlight, egy nyomozás részletei, pedofil, pedofil botrány, igaz történet, spotlight globe, katolikus egyház

Az elején úgy tűnt, hogy egy átlagos téma az egész és nincs is igazi bizonyíték a pap(ok) ellen. Ha valamelyik pappal gond volt, áthelyezték máshova. A nyomozás során egyre több dolog vált gyanussá és kiderült végül, hogy szinte mindenki sáros még a Spotlightot vezető ember is. A 90-es években került vezető beosztásba, amikor is foglalkoztak volna a témával, de újoncként nemet mondott rá. Ez alatt a 10 év alatt több száz molesztálás történt, amiket meglehetett volna akadályozni. A botrány kirobbantása után az egész világon fény derült a katolikus egyház bűneire.

spotlight, egy nyomozás részletei, pedofil, pedofil botrány, igaz történet, spotlight globe, katolikus egyház

A Spotlight alacsony költségvetésből készült, de hibátlan alkotás lett. A főszereplők Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber és Billy Crudup. Két oscart is bezsebelt a film, amelyeket teljes mértékben megérdemelt a film.


[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]