Munkahelyi Motiváció Avagy Hogyan Befolyáslja a Hatékonyságot a Telefon, Facebook, Youtube stb

motiváció, munkahely, hatékonyság

Munkahelyi Motiváció

Telefon, Facebook, Youtube

Nagyon praktikus és hasznos tud lenni a zsebünkben (vagy éppen a kezünkben) lévő okostelefon, de sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire is függünk tőle. Amint egy picit is unatkozunk vagy nehezebbé válik a munkánk azonnal a telefonunkhoz nyúlunk és átnézünk néhány oldalt, platformot. Ez nem jó szokás!

Átlagos 3.5 ÓRÁT használjuk NAPONTA közösségi médián!

Rengeteg idő 3.5 óra és ezt az időt nem otthoni internetezgetésből jön össze. Szinte kivétel nélkül, minden munkakörben lehet látni olyat, hogy a dolgozók a Facebook-ot vagy a Youtube-ot vagy egyéb social media platformot néznek vagy esetleg valamilyen játékkal játszanak. A legtöbb munkahely szabályzatában benne van, hogy a munkahelyen tilos telefont használni, ha nincs köze a munkavégzéshez.

motiváció, munkahely, hatékonyság

A kérdés az, hogy te mire használod ezt a 3.5 órát? Arra, hogy aktívabb legyél vagy arra, hogy csak szórakozz?

Azt gondolnánk, hogy az a legjobb egy irodában, ha mindenkinek van saját területe, irodája, külön asztala, de pont ezek a lehetőségek teremtik meg azt a helyzetet, hogy a telefon és az internet hamar/könnyen elvonja a figyelmünket a dolgunkról. A helyzet az, hogy sokkal hatékonyabbak leszünk és sokkal szívesebben fogunk bejárni a munkahelyünkre, valamint tenni is valamit, ha csapatban dolgozunk és nem szeparálódunk el a többiektől.

motiváció, munkahely, hatékonyság

Lényegében a több órás telefon és internet használat unaloműzés miatt van, nem pedig azért, mert valóban érdekelnek bennünket a bugyuta posztok/videók. A közösségi média és a telefon elkülönít minket a környezetünkben lévőktől. Ha élvezed azt, amit csinálsz és jó környezetben vagy, akkor semmi szükség nincs a munkahelyi közösségi média használatra.

motiváció, munkahely, hatékonyság

Függő vagy? Mennyi időt bírnál ki telefon és internet nélkül?

Volt már olyan veled, hogy nem is gondoltad át, hogy mit szeretnél, de feloldodtad cél nélkül a telefonodat?

Az okostelefonok és az alkalmazások megjelenése óta megállás nélkül használjuk a telefonunkat és az egyéb közösségi oldalakat. Emlékszem, amikor internet szolgáltatót váltottunk volt néhány nap a régi kikötése és az új bekötése között, ami azt jelentette, hogy nem volt internet pár napig (ekkoriban nem volt elterjedve a mobil internet, szóval olyanom nem volt). Nem tudtam magammal, mit kezdeni az első 1-2 napban és a körmömet rágtam, hogy mi lehet most az interneten. Néhány nap után belett kötve az új internet és megváltás volt, de még se volt olyan jó, mint amire számítottam. Azt éreztem, hogy már nem függök annyira az internettől, mint előtte.

A lenti videóban Matt D’Avella kipróbálta, hogy milyen a mai világban 30 napig közösségi média nélkül:

Matt D’Avella úgy tudta megállni, hogy minden közösségi alkalmazást letörölt a telefonjáról és törölte a keresési előzményeit a gépéről, mivel másképp kényelmesen megnyitotta volna a Facebook-ot, Instagram-ot, Youtube-ot stb.

Neked, hogy sikerülne a 30 nap?

Kibirnál 30 napot közösségi oldalak nélkül? Még ha csak egyetlen napra is, de próbáld meg, hogy milyen lenne közösségi oldalak nélkül az életed.

  • Hány emberrel tartanád a kapcsolatot?
  • Mit kezdenél a felszabadult időddel?
  • Egészségesebbnek éreznéd magadat?
  • Javulnának a kapcsolataid a környezetedből?

Próbáld ki!

Én és a barátnőm kipróbáltuk egy egész hétvégére, hogy milyen lenne modern technológia nélkül (csak egy DVD lejátszót használtunk). Őszíntén megvallva nagyon élveztem azt a hétvégét és olyan volt, mint gyerekkoromban, amikor nem a számítógép és a telefon volt az elsődleges opció, ha szórakozni akartunk.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet