Moneyball: A pénzcsináló film (Brad Pitt) igaz történét alapján – Vélemény

pénzcsináló, brad pitt, brad pitt film, baseball film, igaz történet film, moneyball

Moneyball: A pénzcsináló

Igaz történet alapján

A Moneyball egy igaz történet alapján készült amerikai film, amely az MLB-ben (Major League Baseball) szereplő Oakland Athletics baseball csapat meghőkkentő sikerét mutatja be, amely megváltoztatta a modern baseball-t.

A történet elsősorban Billy Beane-ről (egykori Baseball játékos, Brad Pitt), aki az alacsony költségvetésű Oakland Athletics csapatfőnöke (General Manager, GM), akinek a fő feladata, hogy adott költségvetésből a lehető legjobb játkosokat és edzőket megszerezze.

Nem a legélménydúsabb film a világon, de mindenféleképpen ajánlott megnézni legalább egyszer, még azoknak is, akiket hidegen hagy a baseball maga, mint sport.

Miről szól a film bővebben?

A néző már az első percekben szembesül azzal a ténnyel, hogy a sport elsősorban üzlet és a pénz körül forog midnen. Az Oakland Athletics egy ígéretesnek mondható szezon után bekerült a rájátszásba, ahol az eddig jól szereplő csapat könnyedén kiesett. Az ember azt hihetné, hogy ha most nem sikerült, akkor majd jövőre sikerülhet és jó úton haladnak, de a valóság sokkal kiábrándítóbb ennél…

Ahogyan minden sportban, a baseball-ban is vannak örökkedvenc csapatok, amelyeknek sokkal több pénze van, mint egy kevésbé kedvenc Oakland Athletics-nek. Ez azt eredményezi, hogy a kis csapat legjobb játékosait egy közepesen jó szezon után elviszik a nagy csapatok sok pénzt kínálva nekik és ezzel teljesen elveszik annak a lehetőségét, hogy az ígéretesnek tűnő kis csapatból sikeres csapat lehessen…

Billy Beane tudja, hogy a csapat tulajdonosa nem fogja megemelni a keretüket, mert őt csak a pénz érdekli és ígyis jól él.

Ha nincs több pénz és nincs játékos, akkor mit lehet tenni?

Szerezzünk alulértékelt játékosokat, akiket saját magunk készítünk fel és egy profi stratégiával még bármi összejöhet – elméletben egyszerűnek tűnt, de a valóságban nem.

Billy (aki hatalmas tehetségnek tűnt, de végül semmi se lett a sportólói karrierjéből) szembe ment a MLB összes iratlan szabályával és egy Peter Brand (Jonah Hill) nevű fickóval ketten megalkotják az esélytelennek tűnő tökéletes csapatot.

Peter Brand különböző statisztikák, elemzések alapján jósolta meg, hogy kinek mennyi a valódi értéke és mire lesz képes a közeljövőben. Billy-vel összeállították a tökéletes csapatot, amely förtelmesen kezdte az új szezont és ezzel nevetségessé téve Billy Beane-t, akiben szinte senki sem bízott (a csapat edzője végképp nem bízott benne)

A nagy fordulat

Kisebb módosításokat végrehajtva a csapat nemhogy elkezdett nyerni, de sporttörténelmet állított fel győzelmi sorozatával és minden addigi rekordot megdöntve sokkolták a világot – erre pedig a pénzes csapatok is felfigyeltek.

Mindenki az Oakland Athletics csodájáról beszélt és tudni akarták, hogy hogyan csinálták a semmiből a csoda csapatot.

A végjáték

Az oaklandi csapat a rájátszást az egyik legnagyobb esélyesként kezdte meg, de ahogyan az előző évben, búcsúzniuk kellett és nem sikerült megnyerniük a bajnokságot. A szezon végén a Boston Red Sox (az egyik legnagyobb csapat) felismerte, hogy Billy stratégiája a jövő és állást kínáltak a számára:

Legyen Billy a Red Sox csapatfőnöke (General Manager, GM) mégpedig 12.5 millió dolláros fizetésért, amely a történelem legmagasabb GM fizetése lett volna, ha Billy elfogadja az ajánlatot. Billy a Red Sox helyett az Athletics-et választotta, de soha nem nyert bajnokságot, míg a Red Sox az ajánlat után a Billy-féle módszerrel nyert, de Billy nélkül…

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet