Megszűnő Állások: Pénztáros – Az Amazon Bolt Elintézi A Pénztárosokat

megszűnő állások, robotizálás, amazon bolt, amazon shop, pénztáros

Megszűnő Állások: Pénztáros

Az Amazon Bolt Elintézi a Pénztárosokat

Amazon Bolt, másnéven Amazon Go forradalmasítja a vásárlást és megváltoztatja a munkaerőpiacot is ÖRÖKRE! Mit szólnál, ha nem kellene többé sorban állnod és a bevásárlást elintézhetnéd 5 perc alatt? Nos, az Amazon segít neked idődspórolni és segít több millió ember állását megszüntetni egyszerre…

Mi az az Amazon Bolt/Amazon Go?

Az Amazon már 2016-ban bemutatta, de 2018. janáur 22-én nyitotta meg az első pénztáros nélküli szuper futurisztikus üzletét. A lényeg, hogy szükséged lesz egy Amazon fiókra, amivel betudsz lépni a boltba és megfogod azokat a termékeket, amiket megszeretnél venni, majd kisétálsz az üzletből és kész.

Az Amazon fiók regisztrálása során megadod a bankszámla adataidat, így a fizetésnél sem lesz többé szükséged készpénzre.

A termékeken egyedi azonosítók vannak és az üzletben elhelyezett több száz kamera folyamatosan pásztázza, hogy ki és mit csinál. Amikor úgy döntesz, hogy befejezted a bevásárlást, csak kisétálsz és a rendszer összesíti, hogy mit emeltél le a polcról. Miután kimentél a boltból az Amazon értesít téged, hogy miket vásároltál és mennyit emelt le az egyenlegedről (mellesleg másodpercre pontosan megmondja, hogy mennyi időt töltöttél az üzletben).

Nincs szükség többé pénztárosokra

Az üzletben nincs szükség pénztárosokra, így az üzemelési költség is csökken a vállalat számára és akár a termékek árának a csökkenéséhez is vezethet ez a fajta üzlet politika. A pénztárosoknál eddig szükség volt képesítésre, így magasabb bért kellett fizetni nekik, mint egy raktárosnak, de ez megváltozik. Nincs szükség pénztárosra, csak raktárosra és kipakolóra egy darabig…

Az Egyesült Államokban 2018-ban több, mint 3.5 millió ember dolgozott pénztárosként. Belátható időn belül a pénztárosi szakma teljesen megszünhet és több millió ember kényszerül váltásra szerte a világban. Az e fajta megoldásokat az üzletek gyorsan szokták átvenni, mivel hatalmas költségektől foszthatja meg a rendszer a vállalatokat.

Magyarországon is egyre népszerűbb a robot-pénztárok használata, ahol a vásárló maga olvastatja le a vonalkódokat, majd fizet (de továbbra is szükségesek a hagyományos pénztárosok). Az Amazon Go rendszere viszont a sorban állástól kezdve, a bolti dolgozók létszámáig mindent megváltoztat…

Mi lesz a dolgozókkal?

Egyértelmű, hogy rengeteg múlt-századbeli munka fog végleg megszűnni a technológiai fejlődés miatt, de a fejlődés nem szükségszerűen fog munkanélküliséggel járni. A fejlődés egyben azt is jelenti, hogy új fajta munka típusok fognak megjelenni, amikről ma még nem tudhatunk, de lehet 1 év múlva több millió ember fog abban a munkában dolgozni.

Egy szó, mint száz, hogy az Amazon nagyon ügyesen megkönnyítheti a vásárlást az átlag ember számára.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet