Meghalt Stan Lee, a Marvel legenda, aki nélkül soha nem lett volna ekkora a Marvel Comics

Stan Lee

A Marvel Comics egykori elnöke

1922. december 28. – 2018. november 12.
Stanley Martin Lieber: amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics egykori elnöke

Stan Lee egy nagyon különleges ember volt, aki tudta, hogy mi kell az embereknek. Nem ő alapította a Marvel-t, de nélküle nem lehetett volna az a Marvel Comics, amit ma ismerhetünk.

Stan Lee korai élete

A bácsikájának köszönhetően (Robbie Solomon) asszisztensi állást kapott a Timely Comics-nél. Lényegében az alkotók tintáját töltötte újra Stan Lee ekkor a Marvel elődnél és nem volt túl sok köze a képregények alkotásához. A cég pár év múlva komoly gondba került, mivel a szerkesztő Jack Kirby és Solomon otthagyta a céget, így a 19 éves Stan Lee (ekkora már ez volt a hivatalos neve) ideigenes szerkesztő lett, aki soha nem csinált ahhoz hasonlót.

Stan Lee 1942-ben belépett a hadseregbe, ahol tanulhatott szöveg írást, szlogen írást és egyéb kreatív dolgokat, amelyeknek hasznát vette a későbbi képregény készítésekben. Stan Lee valójában nem volt képregény rajzoló, ő a történet íráshoz és a hangulat fokozáshoz értett, de ahhoz nagyon!

https://twitter.com/DwayneJ89584635/status/1062223596230045697

A Marvel Comics kezdete

Az 1950-es években a Timely Comics-ból Atlas Comics lett és nagy gondban voltak, mivel ekkoriban a DC Comics hatalmas sikert aratott Flash-el és a Justice League of America-val. Ekkor az Atlas tulajdonosa megkérte Lee-t, hogy álljon elő egy új szuperhős bandával, csapattal, amely túlszárnyalja a Justice League-t.

Jack Kirby a korszak talán legnagyobb képregény rajzolója visszatért az ekkor már Marvel Comics-hoz (a DC Comics-tól jött vissza) és közösen kezdtek dolgozni Stan Lee-vel. Az első közös munkájuk a Fantasztikus Négyes lett, amely mai napig az egyik legnépszerűbb szuperhős csapat. A Marvel hihetetlen népszerű lett és mindenki akart egy-egy Marvel képregényt. Az őrületet csak fokozta, hogy folyamatosan jöttek a nagyobbnál nagyobb nevek: Thor, Hulk Iron Man (Vasember), X-men, Daredevil, Doctor Strange és a legsikeresebb Marvel képregényhős, Spider-Man (Pókember) 

Stan Lee és Jack Kirby tökéletes páros volt. Jack Kirby hihetetlen alkotói munkájának köszönhetően a Marvel képregények sokkal érzelem dúsabbak, vagányabbak lettek a többi képregénytől, míg Stan Lee szövegírásának köszönhetően vált a Marvel képregények Marvel képregényekké (hatásfokozás, humor, dráma).

A bosszuállók / The Avengers

A bosszuállók minden idők legnagyobb szuperhős gyűjteménye, ahol a Marvel Comics legismertebb karakterei hol összefognak, hol összecsapnak egymással. Stan Lee és Jack Kirby az összes népszerű Marvel karaktert és ekkor már elfeledő Captain America (Amerika Kapitány) visszahozásával megalkották A bosszúállókat (The Avengers-t).

Stan Lee és a Marvel teljesen megújította a képregény alkotást és a szövegírást, amelynek következtében a Marvel lett a legnagyobb képregény kiadó az egészvilágon…

Filmes Karrier / Cameo szerepek

Stan Lee összes cameo szerepe filmekből (érdemes megnézni):