McDonald’s: Az alapító

mcdonalds az alapító, mcdonald's, az alapító, michael keaton, film, üzlet, revolhungary

McDonald’s

Richard James “Dick” McDonald és Maurice James “Mac” McDonald amerikai vendéglősök és vállalkozók, akik 1940-ben nyitották meg az első McDonald’s éttermet. Az ő innovatív koncepciójuk és a gyorsétterem új felfogása később a McDonald’s globális vállalattá válásának alapját képezte, amely óriási befolyással volt az amerikai étkezési kultúrára.

mcdonalds az alapító

A McDonald testvérek 1937-ben nyitották meg első hot-dog-árusító posztjukat (még hamburger nélkül a menüben) Arcadiában (Kalifornia), Los Angelestől északkeletre. Ez tipikus “drive-in” autós ételstand volt, ahol a vásárlók az autójukban ülve adták le a rendelésüket a hozzájuk odagyalogló pincéreknek, majd ugyanott kapták meg az ételt.

1940-ben a testvérek tervei alapján épült meg San Bernardinóban az első eredeti McDonald’s étterem, amely menüjében a hamburgerre és a sült krumplira összpontosított. Bár ebbe a McDonald’sba is a legtöbb vendég még autóval érkezett, a felépítése már egyedülálló volt több tényező együtthatása miatt:

  • ahogy a testvérek korábbi éttermében is, a tervezéskor szándékosan elhagyták a belső étkezési teret
  • nem voltak pincérek – a rendelésfelvevő pulton felvették a megrendelést, és ugyanitt került kiszolgálásra a kész menü
  • a testvérek maguk tervezték meg a konyhát. Integrálták benne az addig megszerzett tudást, és egy futószalagszerű elrendezést hoztak létre, amelyben maximalizálták hatékonyságot és a gyorsaságot.

Az új étterem sikeres lett, és az volt a céljuk, hogy megkeressék az egymillió dollárt, mielőtt ötvenévesek lesznek.

A McDonald testvérek 1953-ban kezdték franchise-olni a rendszerüket egy phoenixi (Arizona) étteremmel, amelyet Neil Fox működtetett. Eleinte csak az általuk kifejlesztett rendszert franchise-olták, magát az étterem nevét nem. Később megkezdték az egész koncepció franchise-át. Az éttermek kivitele is egységesítésre került, amelynek a tervét Stanley Clark Meston építész készítette, és amelynek a fő látványeleme Richard javaslatára az aranyívpár (Golden Arches) volt, amely oldalról tekintve egy M betűt mutatott.

mcdonalds
McDonalds Museum Restaurant Photography

Raymond Albert „Ray” Kroc turmix gép kereskedő meglátogatta a San Bernardino-i McDonald’s egységet 1955-ben, Kroc meggyőződésévé vált, hogy ennek a gyorsétteremnek éttermi lánccá alakítása olyan lehetőséget rejt magában, amely gyorsan elterjedhet akár az egész országban. Felajánlotta szolgálatait a McDonald testvéreknek, akik egy új franchise ügynököt kerestek Bill Tansey  egészségügyi problémáit követő távozása miatt.

Kroc a McDonald’s Inc. első éttermét Illinois államban, Des Plaines-ben nyitotta meg, ahol tulajdonképpen élete végéig aktív maradt. Gyakran az utca túloldaláról telefonált az étterem vezetőjének, emlékeztetvén őt, hogy a nap végén rendesen takarítsák ki az éttermet. A Des Plaines egység robbantott: a megnyitás napján több száz dollárt hozott. Kroc éttermek sorát a franchise rendszerével szervezte be. Másrészről a McDonald testvérek elégedettek voltak a meglévő bevétellel, és nem érezték szükségét a birodalmuk erőltetett menetben való terjeszkedésének.

Kroc  számos újítást hozott be az éttermi-szolgáltatás addigi franchise modelljébe. Ezek közül a legfontosabb az akár egyetlen bolt bevonása a franchise rendszerbe, szemben a nagyobb, területi alapú franchise jogok megadásával, ami az akkor elterjedt gyakorlat volt az iparágban. Kroc elismerte, hogy a nagyobb területi egységekre (piacokra) kiadott kizárólagos franchise jogok a leggyorsabb módja, hogy a franchise-tulajdonos pénzhez jusson, másrészről így a jogtulajdonos a gyakorlatban elveszíti azt a képességét, hogy ellenőrzést gyakoroljon az egész lánc fejlődésének irányára. Számára az egységes szolgáltatás és minőség alapkövetelmény volt a McDonald’s láncon belül. Tudta, amennyiben meggyengül a lánc üzletei feletti befolyásolási képessége, nem fogja tudni elérni a célját. Azáltal, hogy a franchise a jogot, üzletenként adta meg, a jogtulajdonos sokkal erősebb befolyását és ellenőrzését tudta megőrizni, és könnyebben tudta a jogot átadni egy a lánchoz csatlakozni kívánó étteremnek.

ry kroc mcdondalds

Krocnál csalódáshoz vezetett, hogy a McDonald testvérek csak kisszámú éttermet szerettek volna üzemeltetni. Ezért 1961-ben megvásárolta tőlük a vállalkozást 2 700 000 dollárért– így mindkét testvérnek  1 000 000 dollárja maradt az adók után-  és 1,9 %-os éves jogdíjért (a szerződés, tárgyalásakor a McDonald testvérek a 2%-os jogdíjat túl magasnak, már-már mohónak tartották, így lett az 1,9%).

A megállapodás egy „gentleman’s agreement” (kézfogás) volt osztott megállapodással a felek között, mert Kroc ragaszkodott ahhoz, hogy nem fedheti fel a jogdíjat a mögötte felsorakozott befektetők előtt. A záró tárgyalásnál, Kroc felbosszantotta magát, mert a testvérek nem voltak hajlandóak átadni az ingatlanokat és az első San Bernardino-i egység feletti jogokat. A McDonald testvérek azt mondták neki, hogy az egység működtetési jogát, az ingatlan tulajdonjogát, és minden egyebet az alapító alkalmazottaknak adták át. Ennek hatására Kroc úgy zárta le a megállapodást, hogy nem ismerte el annak jogdíjfizetési részét (természetesen az sem volt írásban). Kroc később nyitott egy új McDonalds éttermet az első egység közelében (jelenlegi elnevezése: „The Big M”, mert a McDonalds fivérek elfelejtették levédetni a névhasználati jogot), hogy azt kiüsse az üzletből.

első mcdonalds

Az első McDonald’s étterem, amiről lekerült a McDonalds felírat

 

A McDonald testvérekkel való megállapodás lezárása után Kroc levelet küldött Walt Disneynek. Az első világháború idején, amikor még mindketten mentős gyakornokok voltak a connecticuti Sound Beach-ben találkoztak életükben először. Kroc ezt írta: „Nemrégen vettem át a McDonald’s gyorsétterem-lánc nemzeti szintű jogait. Szeretnék érdeklődni, hogy volna-e lehetőség a McDonald’s részére a Disney birodalom fejlődésében.” Állítólag Disney kikötése az együttműködésre az volt, hogy növelje a sült krumpli árát tíz centről tizenöt centre így biztosítva Disneynek is profitot. Kroc visszautasította az ajánlatot, mert nem akarta hűséges ügyfeleit megkárosítani, így a Disneyland McDonald’s étterem nélkül nyitott meg. Az újságíró Eric Schlosser, a „Megetetett Társadalom” (Fast Food Nation) című könyvében, úgy vélte hogy ez egy kitaláció a McDonald’s marketing vezetők részéről. Valószínűsíthetően az együttműködési ajánlat minden indoklás nélkül lett visszautasítva.

Kroc fenntartotta és továbbfejlesztette a hamburgerek készítésére a McDonald fivérek által 1948-ban bevezetett „Speedee Service System”-nek („gyorskiszolgáló rendszer”) elnevezett futószalag megoldást. Szabványosította a műveleteket, ezzel biztosítva, hogy minden burger ugyanolyan ízű legyen bármelyik étteremben. Szigorú szabályokat vezetett be a franchise tagoknak: hogyan kell az ételt elkészíteni, mekkorák az adagok méretei, mennyi az elkészítési idő, valamint a csomagolást is egységesítette. Kroc elutasította az olyan költségcsökkentő intézkedéseket, mint a szója töltőanyagként való használata a hamburgerpogácsákban. Ugyanúgy szigorúan szabványosították az ügyfélkezelést: amennyiben a vásárló nem azt kapta, amit a láncolat egésze ígért neki, a pénzt vissza kellett téríteni az ügyfélnek. Azok az ügyfelek is visszakapták a pénzüket, akiknek a kiszolgálásra több, mint öt percet kellett várniuk. Mindazon túl Kroc szabad kezet adott az egységeknek abban, hogy a számukra legmegfelelőbb módot válasszák a termékek marketingjére. Így Willard Scott saját kezdeményezésként alkotta meg a ma Ronald McDonaldként ismert bábut az értékesítés felfuttatására Washington nagyvárosi területén.

Kroc halálakor, a lánc mintegy 7500 egységből állt az Egyesült Államokban és 31 más országban. A teljes láncolat értékesítési volumene 1983-ra több mint 8 milliárd dollár ért el.

  1. november 30-án Richard McDonaldnak ünnepélyes keretek között szolgálta fel Ed Rensi (akkoriban a McDonald’s USA elnöke) az ötven milliárdodik (50 000 000 000) McDonald’s hamburgert a New York-i Grand Hyatt szállodában.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet