Külföldi Munkák a “Jobb Megélhetésért” – Vajon megéri?

Külföldi Munkák a "Jobb Megélhetésért" - Vajon megéri?

Az egyetem befejezése után engem is elért a munkakeresési folyamat és rengeteg külföldi munkaajánlattal találkoztam az interneten, újságokban és egyéb hirdetési felületeken. Igazából évek óta gyűjtöm az információkat a témával kapcsolatban, mivel több ismerősöm, illetve családtagjaik költöztek ki külföldre, hogy egy jobb élet reményében, magasabb fizetésért kezdjenek el dolgozni.

Miért lenne jobb külföldön dolgozni?

A legkézenfekvőbb válasz ezekre persze a nagyobb megbecsülés és/vagy a magasabb fizetés – sok ember számára a magasabb fizetés = a megbecsüléssel, de ez egy rossz gondolat… Több ezer magyar ember dönt úgy minden egyes évben, hogy külföldön próbál szerencsét, de ennek sokszor csalódás a vége. A fals hírekből értesülés és a mohóság miatti vágyakozás után egy hatalmas pofonnal találkozhatnak azok az emberek, akik elfelejtenek a realitás talaján maradni.

1. Egy magyar a legtöbb esetben kevesebb pénzt fog hazavinni ugyanazért (vagy több) a munkáért, mint egy helyi lakos

Egyszerűen gondolj bele abba, hogy ha a te munkahelyedre jönne egy Ukrán vagy egy Román, akkor szerinted fair lenne, ha ugyanazt a pénzt kapnátok? Egy Magyar sem fog kapni kétkezi munkahelyen annyit, mint egy Német. Persze, ha szellemi munkáról van szó és az adott ember jól beszélni a nyelvet, akkor semmi akadálya az azonos fizetésnek, de kétkezi munka esetén: szobalány, kőműves, felszolgáló soha nem fognak annyit kapni a magyarok, mint, amit beígérnek.

2. Ne a Magyar árakhoz mérd az ottani fizetést

Gyakran esnek abba hibába, hogy a magyar árakhoz mérik a beígért német, angol vagy bármilyen országbeli fizetést. A lakbér és az étkezések ára nagyjából egyensúlyban van az únionbelül a fizetésekhez mérten, azaz ha keresel 500 ezer forint Németországban, akkor a lakbérre és a kajára sokkal többet kell számolnod, mint, amiből most élsz Magyarországon. Meg kell nézni, hogy a kinézett helyen mennyibe kerülnek azok az ingatlanok ahol tudnál is élni (sokan a legolcsóbb árra ráugranak, majd amikor meglátják a putrit menekülnének haza, mert csak az árat nézték). Mennyi be kerülnek az alapvető élelmiszerek, mennyibe kerül egy-egy éttermi fogás, mennyibe kerül az üzemanyag, tömegközlekedés.

A végén azzal szembesülünk, hogy a beígért “hatalmas” fizetésből alig marad a hó végén – és ehhez jönnek még hozzá az olyanok, hogy haza utazás, biztosítás, illetékek, adózás stb.

3. Kint jobb, itt rosszabb

Valóban sok embertől lehet hallani, hogy külföldön annyival több pénzük marad, mint itthon, hogy belefér néha egy-egy utazás is, ami valóban szép és jó, de ezt itthon is félelmetesen sokan engedhetik meg maguknak, azaz, attól, hogy azt hallod, hogy külföldön dolgozók tudnak menni nyaralni az annyira igaz rád, mint az itthonról utazók lehetőségei.

Külföldön az ember alacsonyabb színvonalat fogad áll átlagosnak, mint itthon. Itthon szinte kötelező, hogy legyen autód, 2-3 szobás lakásod/házad és a legújabb telefonod. Külföldön azonnal egy kisebb lakással is befogod érni és nem fogsz toporzékolni, ha nem lesz autód a következő években. Lényegében a külföldi lét egy új felfogást igényel, ami miatt akár több pénze is maradhat az embernek, de ezt itthon is meglehetne tenni.

4. Sokan átvernek a közvetítő cégek közül

A külföldön jól élő magyarok helyett, inkább lehet hallani az átverésekről, de erre még is kevésbé figyelünk oda. Rengeteg közvetítő cég csapja meg a dolgozókat, akár azzal, hogy a fizetésük egy része őket illeti és/vagy helytelen információkat adnak meg a munkáltatóról, a munkakörülményekről és a szállásról. Egy szállodai munka esetén beígérhetik, hogy szállást biztosítanak, majd a város putri negyedében raknak el téged egy munkás szállón. Ez a valóság és fájdalmas lesz, amikor kifizetted a repjegyet, az útlevelet és egyéb dolgokat, csak hogy egy lyukban aludj ezentúl.

5. A családot nem pótolja semmi

A külföldön egyedül dolgozó magyarok jelentős része kezd el pszichológushoz járni, mert nem tudják kezelni a magányt, amit éreznek. Távol vannak a szeretteink, akiket egy vagyonért tudunk meglátogatni évente 1-2x, majd rájövünk az első szerettünk halálakor, hogy nem láttuk őt eleget. Továbbá a pár találás és a barátkozás is nehéz, mivel idegen vagy egy idegen közegben. Álmaid párját még nehezebben fogod megtalálni, ami már hatalmas nyomás lesz egy idő után. Gyerek vállalás is még macerásabb, de ezt mindenki maga dönti el.

6. Nyelvtudás nélkül le vagy korlátozva

Ezt a részt szerintem nem kell nagyon ecsetelnem, mivel ha nem tudsz kommunikálni a lehetőségeid is drasztikusan csökkennek. Persze lehet így is jól fizető állásokat találni, de akkor viszont elengedhetetlen valamilyen szakmai tapasztalat és végzettség is, hogy noszogatás nélkül is tudd, hogy mit kell csinálnod az adott munkahelyen.

Tanulság a külföldi munkáról

Nem olyan egyszerű és nem olyan tökéletes, mint azt sokan elsőre gondolnák. Alaposan járj utána és csak akkor vágj bele, ha kellő információd van a célországról, munkáról és a körülményekről. Sok sikert kívánok!

Mondd el a véleményedet