Kickstarter – Pénz gyűjtés az álmaidhoz

Kickstarter

Crowdfunding típusú oldal, ahol lehetőséged van pénzt gyűjtened a terveid megvalósításához. Alapesetben, ha nincs pénze az embernek beindítani a vállalkozását, akkor vagy családtól kér pénzt, eladja a házát/autóját vagy hitelt vesz fel, amit senki sem szeret. A kickstarter lényege, hogy előrendeléseket szerez az ember, ahol meghatározhatjuk, hogy X összegű támogatás esetén, mit adunk cserébe pl: $ 25 fejében küldönk egy PDF-et a megjelenő könyvünkből, amelybe beleírjuk a támogató nevét.

kickstarter, pénz szerzés, befektetés, hitel, vállalkozás

Hihetetlen összegek gyűlhetnek össze egy-egy projekt során. Egyáltalán nem ritka a több száz ezer dolláros (több 10 milliós) projektek a Kickstarteren. Nyilván a tartalom nélküli projektek és nem konkrét célkitűzések esetén nem gyűlik össze sok pénz, de az is igaz, hogy nem igazán van 0 dolláros projekt az oldalon. Több millió ember látogatja az oldalt, minden egyes hónapban és nincs több projekt pár ezernél. Nagy az esély a támogatottságra, de valóban profi munkára van szükség már az oldal elkészítéséhez is, azonban minden bizonnyal megfog térülni.

kickstarter, pénz szerzés, befektetés, hitel, vállalkozás

Miért érné meg befektetni egy projektbe? Nos, különleges termékek, filmek megvalósításához/gyártásához kérnek segítséget a projekt készítők, amelyek hasznosak, ötletesek és akár világ szenzációvá válhatnak. Ha részesei lehetnénk egy világ sikernek már akkor megérte az egész, de kapunk ellenszolgáltatást az adakozott összegtől függően. Tim Cook az Apple vezetője egyszer 2 millió dollárt adott egy projektnek egymaga.

kickstarter, pénz szerzés, befektetés, hitel, vállalkozás

Sajnos ennek az oldalnak is van egy hibája, ha magyarként akarunk érvényesülni. Erről nem sok helyen írnak, pedig eléggé fontos. Több magyar projekt is fut az oldalon, de a Kickstarteren nem lehet Magyarországról projektet indítani. Kénytelenek vagyunk a felsorolt országok közül az egyikben vállakozsást alapítani, hogy tudjunk pénzt gyűjteni. Ezt csak azoknak javasolnám, akik nagyon biztosak a dolgukban. Elsősorban amerikaiak használják az oldalt és az adakozók is őket részesítik előnyben. Előnyös tehát amerikai vagy brit céget alapítani és úgy belevágni a Kickstarteres siker sztoriba.

kickstarter, pénz szerzés, befektetés, hitel, vállalkozás

Kickstarter

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet