Ideges vs Izgatott: Egyszerű tipp a félelem leküzdésére

motiváció, siker, kudarc, kihívás, izgatott, idegesség,

Hogyan érzed magadat egy-egy vizsga vagy prezentáció vagy bármilyen fontosabb kihívás előtt? Idegesnek érzed magadat? Esetleg lámpalázasnak? Netán félsz?

Gyerek vs Felnőtt élet

Gyerekként szinte nem félünk semmitől és mindent elsőként kiakarunk próbálni (és nem is korlátoz bennünket semmi), viszont felnőttkorban szinte mindenre automatikusan nemet mondnunk.

A felnőtté válás folyamatában sok csalódás ér bennünket és kialakul egy védelmi mechanizmus, ami miatt a kihívásoktól való félelem miatt idegességgel reagál a szervezetünk.

Van egy egyszerű módszer arra, hogy ne idegesek legyünk és ne féljünk a kihívásoktól, hanem ellenkezőleg: izgatottak legyünk

revolhungary

Lényegében a szervezetünk ugyanúgy reagál stressz helyzetben, mint izgalmi állapotban: elkezdünk izzadni, gyorsabban ver a szívünk, magasabb lesz pulzusunk, mivel a szervezet próbál felkészülni a váratlanra. Az egyetlen különbség a két érzés között fejben dől el.

Ha idegesek vagyunk egy prezentáció előtt, az az jelenti, hogy félünk valamitől és elkezd egy negatív érzés eluralkodni rajtunk, míg az izgatottságunkban várjuk a prezentációt, hogy megmutathassuk, hogy mit is tudunk igazából.

Hogyan legyek izgatott idegesség helyett?

Simon Sinek figyelte meg azt, hogy a 2012-es londoni olimpián szinte az összes újságíró ugyanazt az egyszerű (buta) kérdést tették fel a sportóloknak: Ideges vagy? Ideges voltál?

A profi sportólok kivétel nélkül azt válaszolták: Nem, izgatott vagyok / Izgatott voltam.

Az egész fejben dől el: ha úgy állunk hozzá, hogy igenis megmutatom azt, hogy mit tudok, akkor nagyon rövid idő alatt eltudjuk érni, hogy a kihívásokra az agyunk ne pánik módban reagáljon, hanem izgatott legyen.

A kihívásoktól nem szabad félni. Pontosan attól tudsz erősebb, okosabb és jobb lenni…

Mondd el a véleményedet