Hogyan vedd meg életed első ingatlanját/házát/lakását?

ingatlan vásárlás, ház vásárlás, első ház, első lakás,

Hogyan vedd meg az első…

Ingatlanodat, Házadat, Lakásodat,

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy itt az idő, hogy megvegye élete első ingatlanját. Sok kérdés felmerülhet ilyenkor, hogy hogyan is lehetne a megtalálni a legjobbat a számunkra

Legfontosabb kérdések: saját magunknak akarunk házat vagy befektetési ingatlant akarunk? Hitel vagy Készpénz? Lakás vagy Kertesház? Nagy város vagy Vidék?

ingatlan vásárlás, ház vásárlás, első ház, első lakás,

Befektetési ingatlan vs Saját ingatlan

Ez az összes kérdés közül talán a legfontosabb, mivel teljesen más szempontokat kell nézni saját háznál és befektetési ingatlannál. Egy befektetési ingatlannál a legfontosabbak, hogy jól frekventált helyen legyen (+olyan helyen, ahol mások szívesen laknának), stabil bevételi forrás legyen, minnél olcsóbb legyen (minnél nagyobb legyen az equity)

Equity: lényegében az ingatlan valódi értéke és az eladói ár közötti különbség

Példa: van egy ház, aminek 10 millió forint az igazi értéke, de pénz vagy idő hiány miatt a tulajdonosok áron alul 6 millióért már eladnák a házat –> 10m-6m=4m

4 millió forintot spóroltunk a házon, ami azt jelenti, hogy eladhatjuk akár azonnal a házat 4 millió forinttal többért, mint amennyiért vettüktiszta nyereség plusz befektetés nélkül

Persze a legjobb üzlet, ha folyamatosan van bevételünk, azaz kiadjuk az ingatlant, de a trükk az Equity-vel kezdődik, ha nincs nagy tőkéd és nem akarsz hitellel kezdeni – tegyük fel nyertél +4 milliót az előbbi példán, 6 milliót fektettél be és lett 10 milliód – ha teszel még hozzá egy keveset, akkor tudsz venni már is 2 db 6 milliós házat, amit az első üzletnél vettél és ezen az üzleten már nyerhetsz +8 milliót. Innentől Te döntöd el, hogy mikor akarsz pihenni és nem eladni akarod, hanem kiadni őket fix havi jövedelemért.

Ha kiadjuk a házat, akkor ne legyünk ostobák és ne legyünk az albérlőink ellenségei. Legyünk tisztában a jogszabályokkal: sokan adták ki olyan árazással a lakásukat, hogy az albérlőnek sokat kellett fizetnie, de a tulaj nem kapott kézbe többet, mintha olcsóbban adta volna, mert nem tudta, hogy hogyan kell adót fizetnie és a legkedvezőtlenebb árat választotta.

ingatlan vásárlás, ház vásárlás, első ház, első lakás,

Saját ingatlannál az embernek a saját álmait, igényeit kell figyelembe venni. Nekem személyesen a hatalmas bejáró fontos, ezért szűk a szűk utcák kivannak lőve. Átkell gondolni, hogy milyen igényeid vannak és annak megfelelően kell kiválasztani a telket, a környéket, a lakóparkot stb.

Az első otthonunknál ne szaladjunk hülyeségekbe: ne hitellel akarjunk egy olyan villát felépíteni, aminek a rezsijére se lenne pénzünk nem hogy az egész házra. A legtöbb házat azért árverezik el, mert a hitelből felépített házak messze meghaladták a “tulajdonosok” költségvetését és többet akartak, mint amire tellett volna…

Ha álomházat, akarunk várjunk még, keressünk több pénzt vagy találjuk ki valamit. A CSOK erre megoldás lehetne, de vannak olyan megkötései a CSOK-nak, amiről sokan nem beszélnek – az összes gyereknek 18 éves koráig az ingatlanban kell élnie, akikre fellett véve támogatás és vállás esetén/elköltözés esetén a házban maradó félnek késedelmi kamattal együtt kell visszafizetni a támogatást. Elég sok ponton el lehet vérezni.

airbnb, milyen vállalkozást indítsak, vállalkozás, üzlet, lakás kiadás, ingatlan, ingatlan üzlet, bérbeadás,

Saját háznál törekedjünk, hogy a felesleges luxusokat hanyagoljuk, ameddig nincs kész minden – a térkő lerakása legyen a legutolsó dolog és ne a legelső. Törekedjünk a fenntarthatóságra: mindenből legalább A+ energiaosztályosat vegyünk, legyen tökéletes szigetelés, két szintes házaknál valóban nem kell plusz alapot készíteni, de jobban megéri az egy szintes ház hosszútávon: nem kell felállványozni a házat festésnél, kevesebbet kell fűteni és nem vesz el plusz teret a lépcső.

Hitel vs Készpénz

Házvásárlásnál a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy hitelből veszünk ingatant – nem a minimális hitelre értem. A törvény minimum 20%-os önerőt ír elő házvásárlásoknal, azaz 80% lehet hitel, ami f.szság, értelmetlen. Van egy millióm és öt milliós dolgot akarok venni és a vége az lesz, hogy a banknak tíz millióval tartozok és panaszkodok, hogy ez így nem jó…

Legyen +50% felett a készpénz (saját pénz) és nem érnek váratlan meglepetések – hamarabb visszalehet fizetni a hitelt, kevesebbet kell visszafizetni stb.

Hitelnél a legfontosabb dolog, hogy kamatrögzítést válasszünk!!!

Sokan az alacsony kamatra mennek, majd csodálkoznak, hogy duplájára emelkedett a törlesztő félév után. A FIX KAMATNÁL NINCS BIZTONSÁGOSABB! Azt akarom, hogy 10. évben is annyit fizessek, mint az 1. évben – így lesz kiszámítható és így lehet visszafizetni belátható időn belül.

Város vs Vidék

Mindenki eltudja dönteni, hogy hol lakna legszívesebben. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Ha valaki nagy városban dolgozik, de nem akar ott élni vagy nyugodt kertes házban szeretne élni, akkor menjen vidékre és kalkulálja bele a bejárás okozta következményeket (idő és pénz veszteség).

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet