Hogyan készül? Ásványvíz – Csapvíz

ásványvíz, hogyan készül, csapvíz, víz, revolhungary, blog, üzlet, pénz, ingyenes szállítás, Theodora, Vöslauer, Visegrádi, Nestlé Cédrus Aquarel, Evian, Jana Natur Aqua, Szentkirályi

Filléres tétel a víz

Szakértők szerint nincs jelentős különbség az ásványvíz, illetve a csapvíz között, bár a két termék más-más módon kerül a fogyasztóhoz. A szakemberek sem egyeznek meg abban, hogy a csapvíz, vagy a palackos víz az egészségesebb. Abban mindenki egyetért, hogy az emberi szervezetnek tiszta vízre van szüksége.

Hazánkban az ivóvízellátás alapját a felszín alatti vízbázisok adják, és a cél a mintegy 90%-os részarány hosszú távú megőrzése. A csapvíz előállítása a felszín alatti rétegekből kitermelt víz (ún. nyersvíz) kezelésével valósul meg. A vízkezelés legfontosabb részelemei:
– vastalanítás,
– mangántalanítás,
– gázmentesítés (metánmentesítés),
– arzénmentesítés,
– ammóniummentesítés.

Na de az ásványvíz miért kerül többe köbméterre vagy literre vetítve, mint a csapvíz főleg, ha nincs nagy különbség a két víz között.

Az ásványvíznél magáncégek végzik a kitermelést, amiért az államnak vízkészletjárulékot fizetnek, ami egy vállalkozásnak több száz milliós is lehet évente. Ez a kitermelt mennyiségtől és helytől függően széles sávban mozog, a felső határ köbméterenként 70 forint felett van. Iparági forrásaink szerint a gyakorlatban ennél kisebb összegről, mintegy 10 forintról van szó, ami literenként mindössze egy fillért jelent. Mivel a kitermelt víz jóval olcsóbb mint a vezetékes, a töltőrendszer tisztításához is ezt használják, így összességében egy másfél literes termék előállításához technológiától függően 2-2,5 liter víz fogy.  Az állami büdzsébe vándorol a 27 százalékos áfa és a palackonként átlagosan 2,5 forint környezetvédelmi termékdíj is.

Egy kút akár 700 millió forintba is kerülhet, egy palackozó gépsor pedig további mintegy 1,5 milliárdba kerül.

Drága az műanyag

Egy család éves szinten akár 10-20 ezer forintot kidobhat a szemétbe, jobb esetben a szelektív hulladékgyűjtő konténerbe: ennyibe kerül ugyanis a megvásárolt termékek csomagolása, habár az üzletek 1-2 forintért váltják vissza a vásárlóktól a PET palackokat, azt éreztetve, hogy a minőségi vízért fizet az ember.

A szénsavmentes vizek flakonja 14-19, a szénsavasoké 16-28 grammot nyom, azaz a palack költsége nagyjából 15-30 forint között alakul, mivel grammonként 1-2 forintba kerül. További kiadás a színes címke és a kupak is, ami újabb 5 forintot visz el.

ásványvíz, hogyan készül, csapvíz, víz, revolhungary, blog, üzlet, pénz, ingyenes szállítás, Theodora, Vöslauer, Visegrádi, Nestlé Cédrus Aquarel, Evian, Jana Natur Aqua, Szentkirályi

 

2-3 forintot visz el palackonként az minőségellenőrzés is, amit igen rendszeresen kell elvégeznie a cégeknek és komoly laborokat kell fenntartani is. A reklám viszont több 10 forint is lehet palackonként és lényegében a filléres vízt eladták nekünk 119 forintért, amin az Állam keresett sokat, a cég viszonylag szerény profitot ért el és még az üzlet, ahonnan megvásároljuk a palackokat is kap egy szeletet a tortából.

Spar budget és Tesco value ásványvízek

A láncoknak saját márkás vizet beszállító cégek számára rengeteg tér nyílik a spórolásra. Vékonyabb falú palack, kisebb kupak, egyszerű címke, ezzel palackonként több tíz forint takarítható. Plusz a méretgazdaságosság is, hiszen egy-egy gyártó több láncnak is beszállít, ráadásul jellemzően nem saját flottájával teríti az árut, vagyis a logisztikai költségei szintén szerényebbek.

Népszerű ásványvízek Magyarországon:

Theodora
Vöslauer
Visegrádi
Nestlé Cédrus Aquarel
Evian
Jana
Natur Aqua
Szentkirályi

víz

csapvíz

ásványvíz

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet