Hitel felvétel & Hitel törlesztés: Egy ország tanult a pofonból

jó alkalmazott, jó főnök, jó munkahely, jó munkavállaló, üzlet, pénz, alkalmazott

Hitel felvétel & Hitel törlesztés

Egy ország tanult a pofonból

A 2008-as válság hatalmas pofont adott a lakossági ügyfeleknek, aminek következtében a magyarok hitel felvételi kedve és hitel konstrukció választása alaposan megváltozott. Míg 2016-ig akár 3-6 hónapos kamatperiódusra vették fel az emberek többsége a hiteleket, addig 2018-tól már a többség a hosszútávú kamatrögzítéseket választják, azaz 5-10 éves rögzítéseket.

A bankokat nagyon sokan okolták, hogy nem figyelmeztették az ügyfeleket külön, hogy előfordulhat bárkivel, hogy duplájára emelkedik a törlesztője az egyik hónapról a másikra – lehetne ezen veszekedni, de nekünk kell a biztonságunkat maximalizálnunk.

Miért éri meg a kamatrögzítés?

Az ügyfelek csak az alacsony törlesztőket figyelték a hitel választásnál, amelyek rendszerint pár hónapos periódusra szóltak, azaz akár 3 hónap elteltével a kamatok az egekbe szökhetnek korlátozások nélkül. A kamatrögzítés lényege a kiszámíthatóság és a biztonság a deviza árfolyamok változásától.

10 éves kamatrögzítésnél az első hónapok magasabb törlesztőt jelentenek, mint a változó kamatperiódusnál (3-12 hónap), de nem mindegy, hogy 2 év múlva is annyit fizetek-e, mint a legelső hónapban vagy a 2x-esét vagy 3x-osát fizetem az első törlesztőmnek.

Okosan adósodik a magyar

Nagyobb hitelfelvételek esetén (autó, ingatlan vásárlás) a legcélszerűbb a 5-10 éves rögzítést választani. 2018-as adatok szerint a hitelek 90%-a legalább 5 éves rögzítésű, azaz hosszútávú megbízható hitelekről van szó.

Persze a futamidő tolódhat, de nem mindegy, hogy a hitel mellett marad-e pénzünk ételre vagy mindent a hitel törlesztésre költünk a hó végén.

A figyelmes hitel felvételeknek köszönhetően az átlagos havi törlesztők 75 500 forintról 71 044 forintra csökkentek

Mi a THM?

Nem csak a kamatokra érdemes odafigyelni, hanem szenteljünk egy kis időt a THM-re is.

THM: Teljes Hiteldíj Mutató

A THM megmutatja a hitel során felmerülő összes költséget, beleértve a szolgáltatási díjakat, tranzakciós díjakat, kamatokat stb.

Lakás vásárlás hitelből, mire jó a Fundamenta?

A lakás hitelek összetételét nagymértékben változtatta meg a Fundamenta alapú lakastakarék + kedzevményes lakás hitel konstrukció.

Fundamenta Otthonteremtő Lakásszámla:

  • Megtakarításaidra 30%-os, legfeljebb évi 72.000 Ft állami támogatás jár.

  • Nem kell azonnal eldöntened, hogy mit valósítasz meg vele, mert sokféle lakáscélra felhasználhatod, mint például vásárlásra, felújításra, építésre, bővítésre és korszerűsítésre

  • A megtakarítási idő végén évi fix 3,5% (referencia THM 5,68%) kamatú kiegészítő lakáskölcsönt is felvehetsz hozzá

  • Ha több szerződést kötsz, növelheted havi megtakarításodat és az állami támogatás összegét!

A logikusan tervező pároknak családoknak az egyik legjobb választás lehet a Fundamenta, bár vannak hátrányai. A kifizetés nem a leggyorsabb és akár 60 napba is telhet mire a kinézett álmaink otthonát valóban megvásárolhatjuk – egy átlagos hitel ettől sokkal gyorsabb, de nem szabad türelmetlennek lenni egy házvásárlásnál…

Jó döntés lehet, ha a párunkkal külön vezetünk számlát a Fundamenta-nál, így több állami támogatásra számíthatunk, de egy esetleges szakítás esetén a félre tett pénzünk bizonyos szemszögből kárba vész, kivéve, ha az otthon vásárlási szándékunkat nem módosítja egy szakítás…

Fontos minden eshetőséget, lehetőséget tanulmányozni, hogy nekünk a lehető legkedvezőbb legyen a végeredmény. Tanácsos szakemberrel egyeztetni, mielőtt beleugrunk egy nagyobb projekt elkezdésébe.

Egy szó, mint száz: a hitel nem rossz dolog, de nem is veszélytelen dolog

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet