Hét év Tibetben – Brad Pitt és a dalai Láma története

brad pitt film, dalai láma film, hét év tibetben film

Hét év Tibetben

Brad Pitt és a dalai Láma

Ki az a dalai láma?

A dalai láma a tibeti buddhizmus gelugpa iskolájának legmagasabb rangú tanítója. Gyakorlatilag Tibet uralkodója valamint államfője a mindenkori dalai láma. A dalai láma a fővárosból, Lhászából igazgatta az ország nagy részét (a 17. század közepétől 1959-ig, amikor a dalai lámának Indiába kellett menekülnie)

Ki az a Heinrich Harrer?

Heinrich Harrer egy osztrák hegymászó, felfedező, író. Tagja volt annak a négytagú csapatnak, amely 1938-ban először mászta meg az Alpok Eiger nevű hegyének északi falát. Hírnevét főleg a Tibetben eltöltött hét évről szóló könyve hozta meg.

Miről szól a film?

Heinrich Harrer egy igazi modern férfi a maga korában, aki nem áll készen még az apaságra, de ahelyett, hogy ezt bevallja magának és feleségének úgy dönt, hogy megmássza a Himalája csúcsát és több hónapra magára hagyja a feleségét.

A náci Németország nem sokkal az indulás előtt annektálta Ausztriát (Anschluss), így Heinrich Harrer útját a nácik szívesen támogatták cserébe, hogy Heinrich kitűzi a náci zászlót a Himalája csúcsára, ezzel is suggalva a világnak a náci Németország nagyságát.

Heinrich Harrer szóval elhagyta Európát és India felől kisérelte csapatával megmászni a Himaláját, ami nem sikerült egy lavina miatt. Az expedició alatt kitört a második világháború és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak, így a Nagy-Britanniához tartozó India ellenséges területnek számított. Brit katonák elfogták a hegymászokat, de onnan sikerült megszöknie Heinrichnek.

Heinrich és Peter Aufschnaiter elindultak Tibet felé, hogy életben maradjanak (eközben évek teltek el). Heinrich-et egyre jobban foglalkoztatta, hogy mi lehet most a gyerekével és rájött, hogy gyáva volt, amikor elhagyta a hazáját. Végül sikerült eljutniuk Tibetbe, ahol befogadták őket. A fiatal dalai lámának annyira szimpatikus Heinrich, hogy azonnal tanítójának fogadta (pontosabban szeretett volna a dalai láma minnél több mindent megtudni az európai emberek életéről).

A dalai láma igazán sokat tanult Heinrich-től és Heinrich is igazán sokat tanult a dalai lámától. Heinrich rájött, hogy nem magával kell foglalkoznia és nem ő a legfontosabb a világon. Tulajdonképpen megvilágosult és része akart lenni a gyermeke életének.

A cikk elején írt “modern” férfi jelző tulajdonképpen azt jelentette, hogy olyan ember volt, aki nem állt meg gondolkozni az élet értelmén, hanem elmenekült az élete elől.

A film röviden Heinrich zarándoklásáról és a dalai láma fejlődéséről szól.

A kínai megszállás

A kommunizmus egyik gondolata, hogy a vallás hülyeség és elkell pusztítani minden lehetséges eszközzel, így a kommunista Kína megtámadta Tibet-et, azzal a céllal, hogy elpusztítsa a buddhizmust. A dalai láma nem akarta, de 1959-ben kénytelen volt elhagynia Tibet-et (kínai terület) és Indiába menekült, ahol mai napig székel a dalai láma.

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet