Filmkritika: Escobar (2018) avagy Pablo Escobar igazi arca

Escobar (2018)

“Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart”

A film rövid leirása:

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural…

“Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart”

Ezt a címet adta könyvének az igazi Virginia Vallejo, aki egykor híres médiaszereplő volt, de beleszeretett a történelem leggazadagabb drogbárójába, Pablo Escobarba. A film a “Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart” című könyv alapján készült, amely bemutattja, hogy Escobar, hogyan állt a családjához, a nőkhöz, a pénzhez, a politikához, a droghoz és az Egyesült Államokhoz.

Ez a film nem olyan lesz, mint a Keresztapa. Ez a film egy igazi drogbáró féktelen tombolásáról és hatalom vágyáról szól, illetve egy nőről, aki beleszeretett a drogbáróba.

A szereplők

Javier Bardem alakítja Pablo Emilio Escobar Gaviria-t, aki a történelem legnagyobb és leggazadabb drogbárója volt. Escobart zseniálisan alakító Javier Bardem félelmetesen meghízott a film kedvéért, hogy minnél hitelesebben tudja el játszani a nem túl fitt Escobar-t.

Penelopé Cruz alakítja Virginia Vallejo-t, a híres médiaszereplőt, aki beleszeretett Escobar-ba. Zseniálisan alakította Cruz a szerepét és érződött az egész film alatt, hogy milyen lelkiállapotban volt éppen a nő (a világ tetején érezte magát, beképzet, rettegő, félő, zavarodott, reménytelen, határozott).

Virginia Vallejo

Virginia Vallejo egy “szerencsés” túlélő, akit közel engedett magához Pablo Escobar. Virginia azt hitte, hogy a világ tetején van és biztonságban van, de az emberek fenyegetni kezdték Escobar miatt, majd az állásából is kirúgták emiatt. Szegény Virginia nem tudta, hogy nem fenyegetheti Escobart, ezért Escobar megakarta öletni, viszont túlélte Virginia és a könyvnének és a filmnek köszönhetően Escobar-ból megtud gazdagodni.

Pablo Escobar börtönbe vonulása

Pablo Escobar-t senki nem tudta sarokban tartani, még akkor sem, amikor börtönbe került, mivel a börtönbe vonulásának volt egy aprócska feltétele: ő fogja megépíttetni a börtönt. Hát az ő börtöne inkább volt luxus szálloda, mint börtön. Még az elektromos kerítés kapcsolója is a lakosztályában volt.

Miért van leértékelve Escobar az iMDB-n?

Ez a film nem finomítja el a dolgokat. Az ember képébe nyomja a brutális valóságot, ami talán túl sok is. Imádom az olyan filmeket, amelyek nem köntörfalaznak, de a filmnek voltak dúrva mondtati/jelenetei. Escobar fegyvert ajándékoz Virginia-nak, aki elutasítja az ajándékot, mire Escobar elmesélni nagyon-nagyon részletesen és dúrván, hogy mit fognak vele csinálni, azok a katonák, akik majd elkapják a nőt (ha nem védi meg magát a pisztollyal).

Őrült tények Pablo Escobar-ról

– A drog birodalma nagyobb volt, mint Kolumbiának

– A szegények “Robin Hood”-nak hívták

– Több millió dollárt költött iskolák, kórházak, lakóházak és templomok felépítésére

– Évente 500 millió dollártját ették meg a patkányokt (ez a bevételének 10%-át sem teszi ki)

– Tagja volt a kolumbiai kongresszusnak

– Havonta 2500 dollárt költött gumira, amivel a pénzt kötözték le

– 10 milliárd dollárt ajánlott fel Kolumbiának, hogy megváltoztassák az őt érintő törvényeket

– Elégetett 2 millió dollárt, hogy ne fázzon a lánya

– Az Egyesült Államok-ban eladott kokain 80%-a Escobar-tól volt

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]