Csikorgó Tesla-k lesznek a városokban egy EU-s rendelet miatt

Csikorgó Tesla-k lesznek a városokban egy EU-s rendelet miatt

Változhatnak az elektromos autók

2019. július 1-től csak olyan elektromos autókat gyárthatnak és adhatnak el az Európai Unió területén, amelyek 20 km/órás sebességig fehér zajt bocsátanak ki. Az elektromos autók egyik tulajdonsága (volt), hogy hangtalanok és sokkal nyugodtabbak a csend miatt a vezetők és a város zaját is csökkentik, de az Unió ebbe is beleszól…

Elektromos autók és a múlt csendje

2014-ben fogadták el azt a rendeletet, hogy az elektromos autók hangtalansága veszélyes a biciklisekre, gyalogosokra és a gyengén hallóak számára. Ezért a rendelet szerint, fehér zajt (egy mesterséges hangot) kell kibocsátaniuk az elektromos autóknak 20 km/órás sebességig, hogy elkerüljük a felesleges koccanásokat.

Ez alapvetően jó ötlet lehetne, de mivel az elektromos autók brutálisan gyorsulnak talán ez a zaj szabály csak jobban arra fogja sarkalni a vezetőket, hogy tapossák a gázt. Mit értek ez alatt? 0-50-es gyorsulás elektromos autóval hihetetlen élmény. Ha 20 km/óráig még ha kis zajt is hallhatunk, akkor is úgy fogja érezni a vezető, hogy inkább nyomja neki padlón 50-ig, minthogy normális, ráérősen gyorsuljon fel 50-ig.

Nem érinti az eddigi elektromos autókat

A változás csak az új elektromos autókra lesz érvényes, a régiekre nem kell költeni vagy módosítást kérni, azok maradhatnak “gyáriak”. Ez nyilván csak egy kiegészítés, ami a balesetmentes közlekedést hivatott szolgálni és alapvetően tényleg egy jó ötletről beszélhetünk. Biciklisként és gyalogosként sem lehet észrevenni az elektromos autókat csak ha külön hátra nézünk.

ELEKTROMOS AUTÓ – SZABÁLY VÁLTOZÁS – JÖVŐ KÖZLEKEDÉSE

Mondd el a véleményedet