Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Csernobili Atomerőmű 4. reaktorának felrobbanása:

1986. április 26. hajnali 1 óra 23 perc 45 másodperc

Az HBO által bemutatott minisorozat után újra előtérbe került Csernobil és egy nagyon jól megcsinált sorozatról van szó, de vannak információk amelyek nem hangzottak el benne pedig fontosak lennének a helyzet valódi és összefogóbb megértéséhez.

Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Mi a helyzet ma? Még mindig működik az erőmű?

A robbanás után nem sokkal egy fedezéket készítettek vasbetonból a sérült reaktor köré, amit szarkofág néven lett ismert, de ez akkor egy gyors megoldás volt és sokan nem tudják, de ez a szerkezet szörnyen rossz állapotban volt a 2000-es évek után, azaz nagy rések voltak ezen szerkezeten. 2010-ben több nemzet összefogásával elkezdték megtervezni és megépíteni modern technológiával az új szarkofágot, amelyet 100 évre terveztek, de ennek a megépítése nagyon sokat csúszott, mivel Ukrajna létezése óta szinte soha nem volt stabil irányítás alatt, azaz a munkálatokat nem felügyelték és mindig elfogyott a pénz érthetetlen módon.

2016. november 29-én viszont helyére került az új csernobili szarkofág és 100 év haladékot kaptak az ukránok arra, hogy kezdjenek valamit az erőműben maradó 200 tonna uránnal…

A világ egyik legkomolyabb szerkezete lett az új szarkofág, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, 36 ezer tonnás acélszerkezet az egész sérült energiablokkot befedi

Az erőmű mai napig működik!

Igen, mivel soha nem volt megoldva a helyzet csak elodázva, kénytelenek használni az erőművet és mai napig 4000 ezer ember dolgozik ott. Jelenleg nem energiát termel, hanem energiát fogyaszt, mivel brutálisan sok hasadó anyag van az épületben, ezért a katasztrófa elkerülése végett folyamatos felügyeletet igényel a létesítmény, azonban a környék megtisztítását leszámítva nem foglalkoztak igazán a megoldással – állítja az egyik volt Csernobili munkás, aki múzeumot hozott létre.

Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Mivel rengeteg plutóniumot is használtak, aminek a felezési ideje 24 110 év, ez a terület alkalmatlan lesz továbbra is a normális életre, de a mai sugárzási értékeke a környéken nem sokkal magasabbak, mint a nagy városoké, mint például Budapest sugárzása. Minden hol van a Földön minimális sugárzás, tehát nem kell félni a pesti értéktől.

A 3-as reaktor évikig működött a felrobbant 4-es reaktor mellett

A 3-as és a 4-es reaktor közös toronnyal rendelkezett, ami a képen látható és csupán egyetlen fal választotta el a két reaktort, ennek ellenére a 3-asban évekig dolgoztak úgy, mintha semmi sem történt volna. Állítólag sikerült latex folyadékkal csökkenteni a sugárzás mértékét, annyira, hogy alkalmas legyen a munkára a terület.

Pripjaty és Csernobil – ma szellemvárosok

Pripjatyot az erőmű miatt hozták létre, mivel 10-12 ezer ember dolgozott benne, azaz az ott dolgozoknak és a családjaiknak egy jól kiépített környezetre volt szükségük, ami Pripjaty lett. Ez a város volt talán a legmodernebb és legellátottabb szovjet város és nem volt semmiben sem hiányuk az ott élőknek. Azonban a teljes környéket ki kellett üríteni és mai napig nem lakják ezen részét az országnak. Egy közelben lévő helyen hoztak létre egy új várost, amit 8 nemzet mérnökei terveztek.

Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Ma egyébként látogatható a terület, de csak engedéllyel és óvatosan, mivel az elhanyagolt terület omlás veszélyes, azaz az épületek, villany oszlopok, bármi összedőlhet. A legendássá vált óriáskerék, amit a több tízezer gyerek miatt csináltak Pripjatyba, soha nem volt használva, mivel pont május 1-én nyitotta volna meg kapuit a kíváncsi gyerekek előtt. Április 26-án történt a szerencsétlenség.

Csernobili Atomkasztrófa: Mi volt? Mi van? Mi lesz?

Személyesen ajánlom, hogy ha valakit érdekel a téma, akkor az HBO Csernobil sorozat mellett nézzen további dokumentum filmeket, amelyek segíthetnek további megértésben és reméljük, hogy ilyen nem fordul elő mégegyszer…

 

Mondd el a véleményedet