Csak egy átlagos Milliárdos: Warren Buffet

Warren Buffet, Warren buffet élete

Warren Buffet

Egy átlagos milliárdos

Warren Buffet a történelem egyik legsikeresebb befektetője, a világ egyik leggazdagabb embere, aki bármit megengedhetne magának, de talán átlagosabb életet él, mint Te vagy Én.

A legnagyobb befektetőnek tartott Buffet egy több éves Cadillac-el jár, amit egy átlagos ember már rég lecserélt volna – míg Buffet az egész General Motors megtudná vásárolni.

A General Motors-hoz tartozó autó márkák: Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden

Ha nem költ, akkor mi értelme a vagyonának?

Warren Buffet vagyona akkora, mint Magyarország GPD-jének a 2/3-ada, de még sem költ luxus dolgokra, házakra, autókra, ruhákra, ékszerekre, hajókra, repülőkre. Szerinte az élet értelme nem az, hogy szorjuk a pénzt.

A PÉNZZEL SZABADSÁGOT VÁSÁROL ÉS AZT CSINÁLJA, AMIT IGAZÁN SZERET

Minden egyes napját úgy tölti az 1930-ban született Buffet, hogy azt csinálja, amit igazán szeret. Olvas, befektet, emberekkel beszél, a családjával tölti az idejét. Fontosnak tartja támogatni az embereket és halála után szinte az egész vagyonát segély szervezetekre hagyja. Egész életében sokat adományozott és Bill Gates-el együtt a világ legnagyob adómányozónak számítanak – egyébként nagyon jó barátok.

Bill gates, Bill Gates könyv, Könyvajánló, legjobb könyvek, könyv nyár

THE MORE YOU LEARN, THE MORE YOU EARN

Warren Buffet leghíresebb mondata: minnél többet tanulsz, annál többet érsz. Itt nem feltétlen az iskolában nyújtott teljesítményre kell gondolni. Az élet egy utazás. Az élet nem arról szól, hogy 24 évesen az ember befejezi az egyetemet és soha többé nem tanul meg semmi újat. Folyamatosan fejleszteni kell magunkat. Mindennap tanuljunk meg valami újat. Bill Gates és Warren Buffet is napi rendszereséggel olvasnak könyveket (nem regényeket és nem újra meg újra ugyanazt).

Ne a pénzt üldözd!

Semmi értelme az egész életnek, ha olyan dologgal töltjük az időnket, amit utálunk és az egyetlen indokunk az, hogy csak a pénzért csináljuk azt a dolgot. Warren Buffet az egyik legéletvidámabb ember az egész világon, akinek annyira kellemes és boldog kisugárzása van, amit nem lehet kifejezni. Persze mondhatjuk, hogy neki könnyű, mert gazdag, de maga dolgozott meg a vagyonáért és nem gazdag család leszármazottja. Csináld azt, amit szeretsz csinálni és előbb vagy utóbb, de megfogsz tudni belőle élni.

A kemény munkának mindig lesz eredménye

A kicsi Warren 11 évesen vásárolta élete első részvényét, amivel kifejezte, hogy belőle igenis lesz valaki. A középiskola alatt újságkihordó volt, majd a félre tett pénzéből földet vásárolt és 15 éves korára már bevásárolta magát egy vállalkozásba. Mire befejezte az egyetemet mai értéken több, mint 100 000 dollárja volt, amivel eltudott indulni az igazi üzleti világban – eredetileg gimi után rögtön az üzlettel akart foglalkozni főállásban, de az édesapja ragaszkodott az egyetemi végzettséghez.

The basic ideas of investing are to look at stocks as business, use the market’s fluctuations to your advantage, and seek a margin of safety. That’s what Ben Graham taught us. A hundred years from now they will still be the cornerstones of investing

Warren Buffett

Berkshire Hathaway Siker

Ha 1966-ban 1000 dollárt fektettünk volna Buffet vállalatába az 1000 dollárunk több, mint 6.5 millió dollárt érne ma. Persze az inflációt belekell kalkulálni, de a Berkshire Hathaway óriási növekedése megkérdőjelezhetetlen. Szinte az összes nagy vállalathoz köze van a Berkshire Hathaway-nek. A vállalkozás hosszútávú befektetéseket végez, mivel az igazi befektetések nem rövid távra szólnak – Warren Buffet-ot sokan kérdezik, hogy mikor és hogyan kell befektetni, de a kérdezők többsége nem igazán hallja meg az egyszerű titkok, amit elmond Buffet:

nem szabad visszatekinteni és idegeskedni azon, ha a részvények zuhanó pályát mutatnak – hosszú távban gondolkozzunk

A 2008-as válságra úgy emlékszünk, mint valami rosszra, amikor is rengeteg embert kirúgtak és rengeteg ember elszegényedett stb. Ami valakinek rossz, az másnak jó.

Ha például a részvények ára zuhant és az ingatlanok ára zuhant, az azt jelenti, hogy nem eladni, hanem VENNI KELL!!!

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet