Alkotói válság leküzdése – Mit csináljak, ha nem jön az ihlet?

Alkotói válság leküzdése

Mit csináljak, ha nem jön az ihlet?

Bárkivel előfordulhat, hogy úgy érzi nem tud írni, rajzolni, alkotni pedig itt lenne az ideje – ezt nevezzük alkotói válságnak. Ilyenkor a legegyszerűbb tanács, hogy nem kell erőltetni a dolgot, csak adni kell egy kis időt magunknak.

A megrekedésnek általában lelki okai lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy hatalmas gondunk van, csak tudat alatt egyszerűen máshol járunk. Nyilván az lenne a legegyszerűbb, ha minden nap tudnánk valamit alkotni (cikket írni, dalt írni, festeni, rajzolni stb.), de erre nem vagyunk képesek, mivel mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra még akkor is, ha azzal foglalkozunk, amit szeretünk csinálni.

Az erőltetés

Sokan nyomás hatására, akkor is alkotnak valamit, ha érzik, hogy nem igazán megy most az alkotás – ilyenkor minden amit csinálunk, az erőltetett. Az erőltetett munkának nincs semmi értelme és kiadunk a kezeink közül egy silány, rossz munkát, amire biztosan nem leszünk büszkék. Ha úgy érezzük, hogy erőltetett az, amit csinálunk, akkor hagyjuk abba azonnal!

Kikapcsolódás

Az alkotói válság leküzédésére az egyik legjobb dolog, ha teljesen mást csinálunk és hagyjuk az agyunkat és a lelkünket kikapcsolódni és szórakozni – ilyenkor jöhetnek a legjobb ötletek. Személyesen kosarazni szoktam eljárni és hirtelen ugranak be nagyszerű ötletek, amiket meg is valósítok. A görcsös, erőltetett munkának nincs értelme és csak csalódottságot eredményez, ezzel szemben a kikapcsolódás célja, hogy örömet szerezzünk magunknak és az öröm hatására törnek fel a nagyszerű ötletek.

Találd magadnak egy hobbit, ami kikapcsol téged, amikor szükséges – legyen ez sportolás, vezetés, barkácsolás stb.


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /web/htdocs3/revolhungarycom/home/www/wp-content/plugins/widget-options/includes/pagebuilders/elementor/render.php on line 162

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /web/htdocs3/revolhungarycom/home/www/wp-content/plugins/widget-options/includes/pagebuilders/elementor/render.php on line 162

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /web/htdocs3/revolhungarycom/home/www/wp-content/plugins/widget-options/includes/pagebuilders/elementor/render.php on line 162

Alkotói válság vs Lustaság

Ahogyan írtam az alkotói válság bárkit, bármikor elérhet, azonban különbséget kell tenni az alkotói válság és a lustaság között. Aki alkotói válságban van az szeretné csinálni, de nem jön össze neki, míg a lusta embernek nincs kedve csinálni.

Ha lusták vagyunk, akkor igenis lekell ülni és csinálni, mivel attól, hogy lustánk vagyunk attól tudunk alkotni – az más kérdés, hogy mennyire lesz benne az alkotásban a lelkünk. Ha nem csináljunk semmit és lustálkodunk, akkor egy idő után teljesen feleslegesnek és tehernek fogjuk érezni azt, ami ezelőtt örömet okozott számunkra.

Alkotói válság esetén szükség van a kikapcsolodásra, de ha lustánk vagyunk, akkor az más tészta. Persze, ha lusták vagyunk, akkor is segíthet egy rövid kikapcsolodás, de a hangsúly a röviden van. 

Dolgok, amiket kerülni kell alkotói válság esetén

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

TELEFON

TV

Ezek a dolgok csak elvonják a figyelmedet és nem engedik, hogy úgy csináld a dolgokat, ahogyan szeretnéd vagy tudnád – ha egy-egy facebook üzenet kitud zökkenteni, akkor nem is igazán voltál alkotásban. Erre az egyik legjobb javaslat, hogy kapcsold ki az értésítéseket vagy ne legyen telefon a közeledben.

Ha leültél a TV elé az már régen rossz.

A Youtube, az Instagram és a Facebook (azaz a közösségi média platformok) szinte végtelen tartalmat nyújtanak a számodra és szinte korlátlan időt tudnak elvenni tőled és az alkotástól. Ezek a platformok nem rossz dolgot, sőt, de ha alkotói válságban vagy biztos lehetsz benne, hogy ezeknek is közök van a válságodhoz.

Röviden

Kapcsolódj ki – érezd jól magadat és akkor fog jönni az ihlet, amikor nem számítanál rá

Ne lustálkodj – ha lustának érzed magadat, akkor kapd össze magadat és kezdj bele a munkába, alkotásba

Kerüld a közösségi média platformokat, telefont, TV-t – ne vonja el a figyelmedet semmi

kattints 1 reklámra │ neked 1 kattintás │ nekünk sokkal több

[carousel_slide id=’3361′]

Mondd el a véleményedet