A Televiziózás Vége: Egy új korszak kezdete

Telveiziózás Vége

Paul Nipkow Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét a róla elnevezett pásztázótárcsával, azonban az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra csak 1926-ban került sor LondonGlasgow között John Logie Baird skót feltaláló jóvoltából. 1929-ben a Bell laboratórium már bemutatta a színes televíziót, és 1940. január 12-én az első tévélánc is megkezdte a működését.

televizó története, tv történet, tv kihalás, youtube, televizó, blog

Hihetetlen teljesítmény volt ez, amely az informáicó áramlást hihetetlen mértékben felgyorsítótta ezekben az időkben. Nem csak a nagyvárosi emberek értesültek az országot érintő eseményekről, hanem azok is, akik kis városokban éltek. Tény a televizó elterjédese nem volt túl gyors, mert nagyon drága volt megvásárolni egyetlen készüléket. Azonban szinte mindenki megpróbált beruházni egy készülékre és elkezdőtött az otthoni szórakoztatás. Nem csak moziban vagy színházban tudott az ember műsorokat látni, hanem a TV-ben is. Úgy tűnt, hogy a TV örök kedvenc marad az embereknél, de az Internet és az okostelefonok elterjedése mindent megváltoztatott pár év leforgása alatt. Mikor az internet felbukkant sokan lufinak hitték és a nagy emelkedés után a millenium után vissza esés következett. Ahogy teltek az évek egyre több háztartásban vált elérhetővé az internet és szépen lassan kiépült egy stabil internet hálózat az egészvilágon. Mikor az Steve Jobs bemutatta az első okostelefont az iPhone-t az egész világot megváltoztatta minden tekintetben. A megdönthetetlen telefon óriást a Nokiát csődbe vitte az új technológia. Nem kell már egyetemre járni, hogy az ember megtanuljon valamit, sőt az egyetem levan maradva az internettel szemben. A televizók sem tudnak már gyenge műsorokkal versenyt tartani a Youtub vagy a Facebook tartalomkészítőivel. 

wind river, gyilkos nyomon, wind river gyilkos nyomon, revolhungary.com, revolhungary, jeremy renner, jeremy renner film,

A hagyományos platformok piaca folyamatosan csökken és nézettségi számokat már nem tudják visszahozni. Az interneten milliárdos nézettséget érnek a tartalmak és egy hétköznapi emberből is lehet média óriás. Valós tartalmakat szeret nézni az ember és az internet miatt hatalmas verseny alakult ki, azért, hogy mire töltjük el a napi néhány óra szabadidőnket.

Az internet maga a szabadság az TV-hez képest. Azt nézem, amit akarok, akkor amikor akarok, úgy ahogy akarom, addig ameddig akarom. A Netflix-hez hasonló streaming szolgáltatók szépen lassan földbe döngölik a 20. századi óriásokat és nem csak a televiziós társaságokat, de még a filmgyártókra is veszélyesek. Ez lenne a TV vége vagy lesz még új esélye? A Disney felvásárolta a Fox-ot és veleegyütt elég sok TV csatornát is. A Disney terve szintén egy streaming platform létrehozása, ami felváltja a televizózást. Igazából már elvan dölve a televizózás sorsa a kérdés az, hogy mikor ér véget?

televizó története, tv történet, tv kihalás, youtube, televizó, blog

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]