A Keresztapa (1977) – Filmajánló

A Keresztapa

The Godfather (1977)

Az olasz dolgok nem feltétlen a legjobbak a világon minőséget tekintve, de minden bizonnyal egyetlen egy nemzethez köthető dolog sem vált ki annyi érzelmet, mint egy olasz dolog. Az ételeik, az autóik, a történelmük, a városaik és még a bűn szervezeteik is másabbak, mint a többi.

keresztapa, a keresztapa, corleone, filmajánló, maffia film, al pacino, marlon brando

Az örök kedvencem a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével A Keresztapa. A II. világháború után New York-ot uraló maffia családok rivalizálását láthatjuk a filmben, amely nem igaz történet. Középpontban a Corleone család van (Corleone Olaszországban található falu/kis város). A Corleone család fej Don Corleone (Marlon Brando) a keresztapa. Nehéz leírni, hogy mitől ez a film az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb, ami valaha készült, de van valami A Keresztapában. Az olasz maffia filmeket szeretik az emberek és talán nem véletlenül. Az olasz maffiozók család centrikusak (legalábbis a filmekben) és ezt a képet az emberekben a 1977-es Keresztapa alkotta. A törvény sokszor nem védte a kis embereket, ezért kénytelen voltak maffiozókhoz fordulni, hogy igazságot szolgáljanak, mert ők mindent megtehetnek.

A film további részeiben Al Pacino alakítja a keresztapát, valamint a második részben a fiatal Don Corleonét Robert DeNiro, de még ez a két olasz származású színész óriás sem tudott olyan hihetetlen karizmatukis Don-t alkotni, mint Marlon Brando. Marlon Brando ekkor már a karrierjének a végénél tartott, de minden bizonnyal pályafutásának legemlékezetesebb alakítása is ez volt.

Kétségtelen, hogy a New York történelménél nem lehet kihagyni a bevándorlókat és az olasz maffiát sem. Ezek nélkül nem az a város lenne, mint amit ma ismerünk New York-nak. A szabadság szobrot látják meg először az üres kézzel érzkezett emberek, akik az új élet reményében mennek Amerikába. Don Corleone is egy bevándorló volt, aki saját erejéből ért el mindent, akinek a család és a saját elvei a legfontosabbak – nem árul drogot, nem őlnek feleslegesen, tisztelik a nőket, de igazságot szolgáltatnak, amit a törvény nem ad meg a kis embereknek.

Legjobb film, ami valaha készült. Nem véletlen a Top helyezés az IMDB listán. Örök kedvenc. 10/10.

A Keresztapa

[INSERT_ELEMENTOR id=”3477″]

[carousel_slide id=’3361′]